Reisverhaal «Ching Chang China (deel 2)»

The Big Trip | China | 0 Reacties 06 Oktober 2018 - Laatste Aanpassing 06 Oktober 2018

Pingyao

Na een 4 uur durende luxe rit kom ik aan op mijn tweede bestemming in China. Ik kies voor de goedkoopste optie om aan mijn hostel te geraken. De busrit van een half uur kost mij 1 volledige RMB, wat gelijk is aan ongeveer 12 eurocent. Naast de bushalte staat een kraampje waar ze vers klaargemaakte noedels verkopen. Voor de omgerekende prijs van 2€ krijg ik heerlijke noedels met varkensreepjes en een flesje water, niet slecht. Ik wandel verder richting oude stad naar mijn hostel en de Chinezen kijken mij raar aan. Wat doet die lange blanke hier met zijn rugzak?

De oude stad geeft een beetje een bizarre indruk. Je stapt hier enkele honderden jaren terug in de tijd. Hoewel de stad populair is onder Chinese toeristen, kom je hier bijna geen westerlingen tegen. In mijn hostel ben ik helemaal alleen. Ik bezoek er de oude stadsmuren, een taoïstische tempel, de eerste bank ter wereld waar ze de cheque gebruikten, en wandel wat rond in de gezellige en authentieke Chinese straatjes.

Xi'an

Na een nacht in Pingyao reis ik verder naar Xi'an. Hier heb ik terug met Vicky afgesproken. Het meisje dat ik in Peking ontmoet heb. We volgen ongeveer dezelfde route door China. We brengen beide enkele wijzigingen aan in ons reisplan, en kunnen zo enkele dagen samen doorbrengen. Dit is het grote voordeel van solo reizen. Je bent te allen tijde 100% vrij om te doen wat je maar wilt.

In Xi'an bezoeken we uiteraard het terracottaleger. Dit is een van de grootste archeologische vondsten aller tijden en het is een echte must see. Het werd in 1974 per toeval ontdekt door een paar boeren die een waterput wilden graven. Er werden ongeveer 8000 terracotta soldaten gevonden. Ze werden hier 2200 jaar geleden begraven met als doel de keizer te beschermen in het hiernamaals. De soldaten werden geplaats in exacte militaire formatie in orde van rang. Iedere figuur heeft persoonlijke gelaatstrekken en expressies, en ze zijn gebouwd op ware grote. Er wordt gezegd dat het uiterlijk van de soldaten gebaseerd is op echte mensen.

Verder bezoeken we het islamitisch kwartier. Het is een labyrint van streetfoodkraampjes en winkeltjes. Het is hier zeer levendig en leuk om rond te lopen. We proeven er enkele heerlijke lokale gerechten, en ik zie voor het eerst een Chinees met een hoofddoek. Later die avond leren we dumplings maken in onze hostel en gaan we een kijkje nemen in een Belgische bar. Niet dat je voor Belgisch bier speciaal naar hier moet komen. De Chinezen zijn blijkbaar zot op ons bier en je vindt het echt overal, zelfs in de meeste hostels.

Chengdu

Chengdu is een grote en zeer moderne stad. Alles is er nieuw en er wordt nog volop bijgebouwd. Wanneer we toekomen op ons mooi hotel voel ik me even geen backpacker meer.

Samen gaan we hotpot eten. Het de bedoeling dat je op een menu aanduidt welke ingrediënten je wilt. Maar natuurlijk is het volledige menu in het Chinees. Zo is het wel moeilijk als je uit ruim 70 ingrediënten moet kiezen welke jij graag wilt. Gelukkig is er blijkbaar toch iemand die een beetje Engels spreekt. Geduldig overloopt hij met ons het menu. Hij haalt zijn gsm erbij om te vertalen en laat ons foto’s van de ingrediënten zien. Deze vriendelijke en behulpzame man is ruim een half uur bezig met onze bestelling op te nemen. Ik vraag me af of we in België ook zoveel geduld zouden hebben.

Het valt me ook op dat in bijna elk restaurant, veel meer volk werkt dan nodig is. Er staan bijna altijd 4 a 5 personeelsleden niets te doen. Niet dat ze lui zijn, ze hebben gewoon amper iets te doen. In België zouden ze ongetwijfeld naar huis gestuurd worden. Om dan de overblijvers harder te laten werken en zo meer winst te maken. Is dit een voorbeeld van communistisch tegenover kapitalistisch denken?

En net wanneer ik denk dat ik het Chinees woord voor bier, píjiǔ onder de knie heb, komt de serveerster met een fles notenmelk aandraven. In de Chinese taal kan 1 woord 4 betekenissen hebben. De intonatie bepaalt de betekenis van het woord. Als je de intonatie niet 100% juist hebt begrijpen ze je niet. Ik neem me voor om het voortaan maar bij google translate te houden. Wie weet wat ik anders nog allemaal uitkraam.

Het belangrijkste wat we in Chengdu bezoeken is het pandareservaat. Het is een leuke ervaring om deze opmerkelijke dieren van dichtbij te zien. Een panda in gevangschap brengt zo'n 12 uur per dag al etend door. Gelukkig zijn we hier extra vroeg voor opgestaan om de drukte voor te zijn. Vanaf 11u, wordt het hier een ondoordringbare jungle van paraplus en selfiesticks, en vrees ik ervoor om een oog kwijt te raken. De drukte is geen verrassing, want ondertussen is in China de “golden week" begonnen. Dit is een week van feestdagen waarop bijna alle Chinezen vrij zijn. Dit wil zeggen dat enkele honderden miljoenen Chinezen gaan reizen, en het overal ongelooflijk druk wordt. Hotels zitten vol, treinen raken uitverkocht en de wachtrijen zijn enorm. Zo moest ik in het treinstation 45min aanschuiven om naar het toilet te gaan. Het is afgeraden om tijdens deze periode te reizen in China. Maar omdat ik later ben moeten vertrekken vanwege mijn voetblessure was er geen weg omheen.

We spreken af met een Belgisch koppel dat in Chengdu woont om hamburgers te gaan eten. Voor het eerst sinds ik thuis vertrokken ben, eet ik nog eens westerse kost. Ze laten ons wat mooie plekjes zien in de stad,nemen ons mee naar hun favoriete bar en laten ons kennismaken met het Chinese nachtleven. Ze nodigen ons de dag erna bij hun thuis uit. Samen met nog andere vrienden van hun drinken we iets en gaan we daarna Koreaanse barbecue eten. Op een Amerikaan en mijn Franse reisgezel na, zijn het allemaal Belgen.

De afgelopen dagen waren meer dan geslaagd. Het was aangenaam reizen met 2, en comfortabel slapen in een mooi hotel. Maar nu is het tijd om afscheid te nemen en terug beide onze eigen weg te gaan. Ik laat de grote steden achter mij en trek de natuur in. Ik ruil de mooie hotels terug in voor hostels en ga weer naar een plaats waar niet veel westerlingen komen. Van mijn volgende bestemming hebben de meeste backpackers die ik ontmoet heb nog nooit gehoord. Zelfs voor sommige Chinezen is de stad onbekend. In mijn reisgids met ruim 1000 bladzijden is er niets over terug te vinden. Ik ben benieuwd wat er me nog allemaal te wachten staat.

 

 

 

 

Fotoalbums van China

Peking (44)

29 September 2018 | The Big Trip | China | Laatste Aanpassing 29 September 2018

  • DSCN1545
  • 20180921 163628
  • DSCN1528
  • 20180922 121251

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking